«Организиране и провеждане на еколагер в Странджа на децата и младежите, живеещи в Център за настаняване от семеен тип в село Атия, Община Созопол»

Проект «Организиране и провеждане на еколагер в Странджа на децата и младежите, живеещи в Център за настаняване от семеен тип в село Атия, Община Созопол» си постави следните цели:

Разширяване кръгозора на децата от ЦНСТ;

Опознаване на Странджа планина и възпитаване на екологична култура;

Социализиране на децата чрез контакти с нови хора извън обичайното обкръжение в ЦНСТ;

Пълноценна почивка и активна рехабилитация.

Проектните дейности се реализираха в периода от 06.04.2015 г. до 30.06.2015 г. Част от тях се осъществиха на територията Център за настаняване от семеен тип,  друга – във вилно селища „Санта Марина” – Созопол от 19 до 25 май. Финалното събитие бе разходка с корабче по река Ропотамо, което се проведе на 19 юни 2015 г.

 

В проекта участваха:

9 деца и 2 младежи, настанени в ЦНСТ в село Атия, Община Созопол.

5 души обгрижващ персонал

1 психолог

1 арттерапевт

1 еколог

1 шофьор

 

Програмата по опознаване  на флората и фауната на Странджа  планина започна под ръководството на еколога и социалния работник. Децата събраха природни материали за апликации, научиха имената на най-разпостранените дървета и храсти. Най-голяма радост им достави морето. Децата не  успяха да правят плаж, но се разхождаха, любуваха се на морето, запознаха се с растителността и морските обитатели.

На 22 май 2015 година посетихме архитектурен резерват в село Бръшлян и природо-научен музей в гр. Малко Търново. Децата се впечатлиха най-силно от килийното училище, където имаха възможност да чуят интересна беседа от екскурзовод.

Последното събитие беше разходка с корабче по река Ропотамо и посещение на резервата на водните лилии в Аркутино.  Състоя се на 19 юни, тъй като общината провеждаше процедура за обществена поръчка и корабите не плаваха преди 15 юни. Всъщност, се получи много добър ефект от закъснението, защото пътуването беше поднесено като награда за приключването на учебната година. Силно впечатлени бяха от пътуването по реката и разказа на еколога.

DSCN5741 DSCN5111 DSCN5044 DSCN5042 (1) DSCN5031 DSC02710 DSC02698DSCN5764